Програм овогодишњег „Грожђебала“ – традиционалне карловачке бербе грожђа, која ће бити одржана у Сремским Карловцима од 12. до 14. септембра – представљен је данас на конференцији за медије у Београду.
Покрајински секретар за привреду и туризам др Ненад Иванишевић је истакао да ће Секретаријат пружити подршку тој манифестацији која је, како је навео, достојна Сремских Карловаца и квалитета вина са Фрушке горе.

Он је том приликом казао да ће Центар за културу у овој општини, заједнички пројекат Покрајинске владе, Министарства за културу и Општине Сремски Карловци, бити место где ће култура и традиција бити обједињени.
Председник Општине Сремски Карловци Дражeн Ђурђић навео је да виноградарска традиција у том месту траје вековима и да током одржавања тродневне манифестације, улице те општине постају позориште живота – испуњено музиком, занатима, вином, гастрономијом и осмесима свих генерација.

Директорка Туристичке организације Сремских Карловаца Марија Чупић поручила је да ће гости моћи да искористе обједињену улазницу која омогућава обилазак четири културно-историјска објекта у пратњи туристичког водича.
Maнифестација „Грожђебал“, чији овогодишњи слоган гласи „Кад је бал, нек’ је Грожђебал“, основана је 1930. године у Сремским Карловцима, а обновљена 1992. године.
Излагачи имају на располагању четири атрактивне локације за постављање тезги, шатора и забавних паркова, а пријаве се подносе до 8. септембра.
Трг Бранка Радичевића намењен је винаријама које ће своја вина представити искључиво у стакленој амбалажи. На Тргу патријарха Бранковића биће могуће излагати грожђе, храну, колаче, ручне радове, производе старих заната и домаће радиности. Пешачка стаза биће простор за продају сувенира, бижутерије, играчака и других производа, док је насип предвиђен за забавне паркове и роштиљ.
Током тродневне манифестације, котизација за винарије износи 20.000 динара.
Излагачи тезги плаћају 2.200 динара по квадратном метру дневно, а за забавне паркове и игре заузеће јавне површине износи 200 динара по квадратном метру на дан.
За угоститељске услуге предвиђене су повољне цене у зависности од површине:
- до 10 м² – 4.200 дин/м² дневно,
- од 11 до 50 м² – 3.400 дин/м² дневно,
- од 51 до 100 м² – 2.800 дин/м² дневно,
- преко 100 м² – 2.200 дин/м² дневно.

